John F. Kennedy și Billy Graham: momente irecuperabile în 1963

Au trecut 57 de ani de la acea zi tragică din Dallas, când gloanțele unui asasin au pus capăt vieții celui de-al 35-lea președinte al națiunii americane, John F. Kennedy. Moartea sa rămâne unul dintre cele mai negre momente din istoria acestei națiuni.

Toți cei care la vremea respectivă au fost suficient de maturi își aduc aminte de acele momente în care au aflat vestea despre asasinarea președintelui lor. Dar, pe măsură ce depășim pragul de 50 de ani de la această tragedie, ne aducem aminte de o altă figură celebră a secolului XX. Luna aceasta Billy Graham ar fi împlinit vârstă de 102 ani. Cu toate că îi cunoașteti pe acești doi bărbați din cărțile de istorie sau doar din auzite, ceea ce poate nu știați este asocierea lor strânsă și un anumit „moment irecuperabil” pe care l-au împărtășit înainte de moartea unuia dintre ei, respectiv a celui de-al 35-lea președinte al națiunii americane.
La începutul anilor '60, cea mai mare parte a americii avea o susținere evidentă pentru JFK. Chiar și astăzi el rămânand unul dintre cei mai populari președinți pe care i-a avut SUA vreodată. El a obținut în medie o cotă de aprobare de aproximativ 70% pe parcursul mandatului. Acestea au fost zilele „Camelotului” și, în ciuda unor probleme mari apărute în lume, printre care începutul conflictului din Vietnam, începutul anilor '60 a fost privit că o epocă grandioasă.

Toate acestea s-au schimbat pe 22 noiembrie 1963. Această zi îngrozitoare a servit că un semn al unei epoci mult mai deprimante care avea să vină, cu viitoare asasinate teribile, escaladarea violenței în Vietnam, rata criminalității, dublarea consumului de droguri și scăderea pragului vârstei a persoanelor care consumau aceste substanțe.
Billy Graham îl cunoscuse pe JFK înainte ca acesta să câștige președinția în 1960. După victoria lui Kennedy, Graham a arătat clar că va face orice pentru a-l ajuta pe noul președinte să unifice națiunea. Cu doar câteva zile înainte de preluarea mandatului, Graham a fost invitat să joace golf cu președintele ales. Cei doi s-au bucurat de o conversație despre evenimentele și politică mondială, dar Graham a fost mai pasionat de discuția lor despre Isus Hristos și despre revenirea Sa.

Kennedy a fost atât de intrigat de discuția lor, încât a cerut să se întâlnească din nou cu Graham pentru a discuta despre acest subiect.

Graham a rămas într-o legătură strânsă cu președenția, fiind invitat în luna februarie 1963 la Ziua Națională de Mic Dejun cu Rugăciune. În autobiografia sa, „Just As I Am”, Billy Graham împărtășește câteva amintiri legate de acea dimineață.
După adunare, Kennedy și Graham au ieșit împreună la o scurtă plimbare, în acea dimineață rece. Deodată, președintele s-a oprit, s-a întors spre Graham și l-a invitat pe acesta înapoi la Casă Albă pentru a discuta ceva cu el. Dar Graham, care nu se simțea prea bine din cauza unei răceli puternice, temându-se că îl va îmbolnăvi și pe președinte, a refuzat, întrebând dacă nu ar fi posibil să se reîntâlnească într-o altă zi.

Președintele, înțelegând situația a fost de acord să aștepte o altă ocazie mai prielnică, însă acel moment nu a mai venit niciodată. Pentru Graham, acest moment a fost unul pe care l-a regretat toată viața. În cartea să, el scria: „Invitația lui și faptul că l-am refuzat atunci mă bântuie încă. Oare despre ce avea să îmi vorbească? Ar fi trebuit să merg cu el? A fost un moment irecuperabil.”

Comentarii

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

O ora cu tata

Increde-te in Dumnezeu