Anul 536, începutul unui dezastru

Dacă cineva ne-ar întreba care a fost cel mai rău an pentru oameni, probabil am răspunde 1347, când ciuma a lovit Europa. Sau perioada 1941-1945 (Al Doilea Război Mondial). Sau 1918, când pandemia de gripă a ucis peste 100 de milioane de oameni.

Realitatea e că niciunul între acestea nu e răspunsul corect, cu toate ca fiecare din acești ani au fost dezastruoși pentru omenire. Anul 536 a fost cel mai rău, deși e un an fără genocid sau epidemii (Science Alert).

"A fost începutul uneia între cele mai rele perioade trăite de om, dacă nu cel mai rău an dintre toți", spune arheologul și istoricul Michael McCormick, din cadrul Universității Harvard. Iar situația nu s-a îmbunătățit decât începând cu 640.

În anul 536 se împlinea un deceniu de la începerea domniei împăratului bizantin Iustinian I, zis cel Mare.

A fost anul în care s-a instalat o ceață deasă, din senin, care a blocat soarele, făcând ca temperaturile să scadă brusc și să se instaleze ani de haos în întreagă lume. Seceta făcea ravagii, grânele au fost distruse, s-a instalat foametea. Mai mult, în China a nins vara.

Un an întreg, zilele au arătat că noaptea și nimeni nu știa de ce. Acum, oamenii de știință au descoperit că de vină au fost o serie de erupții catastrofice, iar dovezile se găsesc în inelele copacilor din Groenlanda, dar și în gheața din Antarctica.

Analiza recentă a unui nucleu din ghețarul Colle Gnifetti, aflat la granița dintre Elveția și Italia, aduce noi dovezi că așa au stat lucrurile. Nucleele de gheață sunt resurse arheologice fantastice, pentru că straturile se depun gradual. Astfel, poate fi studiat fiecare an din istorie, aflându-se ce s-a întâmplat atunci în atmosferă.

În anul 536, zăpada s-a amestecat cu cenușă vulcanică și praf, ceea ce indică o erupție masivă. Un astfel de episod a avut loc și în 540, înrăutățind situația. Iar în 541 s-a instalat ciuma, care nu a adus cu ea decât suferință și moarte.

Din anul 640 a apărut și un strat de plumb în nucleul de gheață. Acesta era extras și utilizat pentru fabricarea monedelor. Acest moment arată însă că economia începea să-și revină, la peste 100 de ani de la momentul de cotitură.

Comentarii

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

O ora cu tata

Increde-te in Dumnezeu