Oraşul Pripiat, o lecție de istorie (VIDEO)

"Trăim în ţara lui Lenin", scrie pe peretele unei grădinițe abandonate din Pripiat, oraşul din care au fost evacuaţi toţi cei 45.000 de locuitori, în decurs de trei zile de la producerea exploziei de la Cernobîl din 26 Aprilie 1986. Se estimează că au murit undeva între 15.000 şi 30.000 de oameni în dezastru. Mulți dintre aceștia, copii. Peste 2,5 milioane de ucrainieni au avut de suferit în urma accidentului nuclear, iar 80.000 dintre ei mai primesc şi astăzi plăţi compensatorii. 

Orașul a fost construit pentru viitorii muncitori ai Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl, însă, după dezastrul nuclear din 1986, localitatea şi-a câştigat un loc pe harta oraşelor-fantomă ale lumii. Astfel, s-a ajuns ca până în 1986, populaţia oraşului să numere aproximativ 50.000 de locuitori, conform site-ului pripiat.com. 

Oraşul în care comerţul era în floare şi în care oamenii îşi construiau un viitor sigur era văzut şi ca un puternic nod feroviar şi naval. Deşi au trecut 30 de ani de la explozie, oraşul Pripiat este încă păzit, deoarece se află în centrul zonei radioactive care se întinde din Ucraina până în Belarus.

Cei care nu știu prea multe despre orașul Pripiat, sau cei interesați să afle ce s-a întâmplat cu acest oraș în anii ce au urmat și cum arată el în deceniile de după tragedia de la Cernobîl, puteți urmări documentarul subtitrat în limba română de mai jos:

Comentarii

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

Te provoc...

O ora cu tata