Irena Sendler (Jolanta) - Operațiunea „Żegota”


 15 februarie 1910 - 12 mai 2008
Irena Sendler (născută: Krzyżanowska, cunoscută în poloneză Irena Sendlerowa, nume conspirativ: Jolanta), a fost o asistentă medicală și socială din Polonia.

Este cunoscută pentru faptul că a întemeiat organizația „Żegota” (poloneză Rada Pomocy Żydom) care sprijinea acțiunea de salvare și adăpostire a evreilor între anii 1942 și 1945, față de ocupația nazistă germană. Această organizație a reușit să salveze circa 75.000 de evrei polonezi prin falsificarea unor acte de identitate.

Irena Sendler, în calitate de soră medicală a reușit, printr-o acțiune de control epidemiologic, să intre în contact cu evreii din ghetoul din Varșovia și să salveze, cu ajutorul unor voluntari peste 2.500 de copii evrei, care au fost plasați la familii poloneze sau ascunși în mănăstiri și orfelinate.

În anul 1943 a fost arestată de Gestapo (Geheime Staatspolizei = poliția secretă de stat) și condamnată la moarte; în închisoare a fost torturată, dar nu a divulgat numele copiilor salvați. Nu a fost, însă, executată.

Dupa eliberarea ei, a primit mai multe distinctii:
  • 1965: Titlul ,,Drept între popoare" (un titlu acordat în viață sau post mortem, de statul israelian prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a parlamentul israelian, martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri - și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți. din partea organizației Yad Vashem)
  • 2003: scrisoare de mulțumire din partea papei Ioan Paul al II-lea;
  • 2003: Ordinul Vulturului Alb, cea mai înaltă decorație civilă poloneză;
  • Premiul "Jan Karski" din partea Centrului American de Cultură Poloneză din Washington;
  • 2007: a fost onorată de Senatul Polonez.
  • 2007 președintele Lech Kaczyński o nominalizează pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Canalul Public Broadcasting Service a realizat un documentar intitulat Irena Sendler, ,,In the Name of Their Mothers" și bazat pe dezvăluirile Irenei, intervievate de biografa Anna Mieszkowska în 2003.

În 1999 mai mulți studenți de la Universitatea Uniontown, Kansas au realizat un film bazat pe viața eroinei și care a fost adaptat pentru televiziune sub titlul ,,The Courageous Heart of Irena Sendler" și în care, în rolul Irenei a jucat actrița canadiană Anna Paquin.

Irena Sendler a murit în Varșovia, în ziua de 12 mai 2008, iar ultima sa declarație în public a fost: ,,Fiecare copil pe care l-am salvat, împreună cu ajutorul voluntarilor este o împlinire a rostului meu pe pământ, nu un titlu de glorie."

Recomand și următoarele articole:

Esti creștin? Ce înseamnă a fi creștin?

Întoarce-te la faptele tale dintâi

12. Izolati in Romania - Catunul Cornetea, judetul Maramures