Johann Wilfgang von Goethe - Adevărul e adevăr, chiar dacă doare!

23 Septembrie 2018

Johann Wolfgang von Goethe - 28 august 1749 - 22 martie 1832 (wikipedia)

Adevărul e dureros și poate provoca suferința, poate provoca rușine sau te poate elibera de anumite stări și poveri pe care le porți de atâta timp.

 "Minciuna are picioare scurte" spune un proverb vechi, și de multe ori chiar facem promisiuni că nu ne vom mai folosi de minciună pentru a scăpa din anumite situații, însă e atât de mare tentația - pentru unii e obișnuință - încât nu putem să ne lăsăm de ea. Mai degrabă toleram păcatul decât adevărul. Am auzit cazuri în care, spunea cineva că mai bine să fie mințit bine decât să "îi dea o palmă peste obraz cu adevărul."

Johann Wolfgang von Goethe a fost (și este) considerat una din cele mai de seamă personalități ale culturii universale, poet german, om de știință și "ilustru gânditor". 

A studiat "educația religioasă luterană" la o școală publică din anul 1756 până în 1758, iar aceste cursuri includeau lectura Bibliei și prezența la slujbe religioase în fiecare duminică la Biserică. Înainte cu un an, însă, avea să se întrebe dacă ceea ce bătrânii vremii și părinții săi îi împărtășiseră până atunci era bun de urmat, asta din cauza unui cutremur din 1755 ce a avut loc în Lisabona în care au murit mai mulți oameni. 

Cu toate că a studiat (printre altele) "educația religioasă luterană", în vara anului 1771 a susținut dizertația juridică, însă nu i-a fost aprobată deoarece conținea "opinii și păreri diferite și contrare doctrinelor bisericești." 

După mulți ani, cuprins de bătrânețe și măcinat boala a început să îl preocupe iar starea sa spirituală, ca înainte. În 1823 se îmbolnăvește de "inflamație a pericardului inimii"...acesta fiind momentul în care el începe să realizeze că, de fapt, sufletul e ceea ce contează.

A murit pe data de 22 august 1832, nu de bătrânețe, cu toate că avea deja trecut de 82 de ani, ci de pneumonie. Potrivit doctorului sau Carl Vogel, care nu era chiar lângă el în acele momente, ultimele cuvinte ale lui Goethe au fost: "Mehr licht! (mai multă lumină)." Nu se știe la ce se referea când a spus asta, însă dacă putem privi din punct de vedere spiritual, și atunci, ca și acum, lumea are nevoie de lumină, are nevoie să o accepte, pentru că lumina e peste tot în jurul nostru, trebuie doar să o acceptăm.

Gândindu-ne acum la viața pe care acest om a avut-o, de la religios la ateu și înapoi la religios, la faptul că a nu crede că Dumnezeu există sau că "dacă" El există, e un Dumnezeu care pedepsește pe cel bun împreună cu cel rău, este o minciună și nu putem să nu observăm faptul că el a schimbat ceea ce părinții lui credeau, credința lor, cu nimic, iar apoi, înspre sfârșit, a "îmbrățișat" iar credința în Dumnezeu.

A folosit citatul de mai sus, făcând referire la multele sale scrieri, poezii, piese de teatru, cărți și altele, înțelegând că orice ar spune, ar fi fost tolerat, însă când a spus că e mai important sufletul, a fost aspru criticat. Atunci când spunem minciuni, "prostii", toată lumea ne acceptă și se trece ușor cu privirea peste, însă atunci când spunem un adevăr, fiind dureros, el nu mai este acceptat iar noi suntem "în pericol" de a fi dați la oparte, marginalizați.

Adevărul poate fi înțeles ușor sau greu, depinde de cum vrem să îl înțelegem, asta nu înseamnă că e și acceptat de fiecare dată.

Folosește adevărul indiferent de situație, învață să-i înfrunți consecințele, îți va fi mai ușor pe urmă, spunând adevărul, nu va mai trebui să ții minte alte lucruri legate de acel subiect. 

Închei cu versetul din Apocalipsa 22:15:

"Afară vor sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli,
și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună."

Comentarii

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

Te provoc...

O ora cu tata