1. Izolati in Romania - Casa de Piatra, Apuseni.


Izolati in Romania - Povestea locuitorilor din catunele Muntilor Apuseni

(Episodul 1)

"În 2006, echipa a fost în catunul Casa de Piatra din Munţii Apuseni. Atunci, în timp ce coborau muntele, noaptea, au fost prinsi de avalanşe.

După 10 ani, Dite si echipa ei s-au reintors sa-i caute pe motii din Munţii Apuseni. Sunt la fel de neajutorati, nu mai asteapta niciun ajutor, dar sunt constienti ca sunt tot mai puţini, si ca motii care traiau in munte vor deveni, peste alti 10 ani, o poveste. La scoala din Sfortea mai sunt 4 copii, dar invatatorul urca in fiecare zi la ei. Singurul copil din Huzuresti merge in fiecare zi doua ore pe o poteca la scoala din Garda. Acolo unde ne asteptam sa gasim doar padure, am intalnit-o pe Agaftea, o batrana care ne-a spus ca e de demult pe lume, dar ca nu exista trai mai bun ca al ei. După 10 ani, ne-am intors pe acelasi drum. Nu s-a schimbat nimic. Doar padurea ia locul caselor in care nu mai locuieste nimeni” (Dite Dinesz)."

Acest documentar, impartit in 12 serii, realizat de TVR, iti va arata cat de diferiti putem fi ca oameni. Acesti oameni traiesc ascunsi, in varf de munte sau in padurile ascunse ale judetelor din Romania, oameni simplii care nu au altceva de facut decat sa se multumeasca si sa isi traiasca viata, avand in fata ochilor un minunat peisaj.

"Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje despre oamenii din cătunele neştiute ale României filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care poate fi vizionată începând cu 17 aprilie la TVR 1 şi TVR+.

În fiecare episod echipa TVR ne prezintă o întâmplare inedită... Fie că e vorba despre un bebeluş care vine prima dată acasă, unde îşi începe viaţa într-un cătun fără curent; fie că vorbim despre un băiat de 18 ani, care trăieşte singur lângă borna de la graniţa cu Ucraina, avem aceeaşi imagine: Izolaţi în România. Seria ne mai face cunoştinţă şi cu: un tânăr din Bucureşti care a ales izolarea şi s-a retras să trăiască într-un loc unde ajungi doar cu cizme de cauciuc, după ce treci cheiurile prin apă; un călugăr care a ridicat o mănăstire în mijlocul apelor, pe o fişie de nisip; o tânără, care acum 10 ani învăţa într-o colibă fără curent, e azi elevă premiantă şi se pregăteşte de medicină; femei care se duc să nască coborând pe jos, prin zăpadă; un poştaş ce merge pe cal pe drumuri de munte; descoperim un sătuc în care nicio casă nu are curent."

Comentarii

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

O ora cu tata

Increde-te in Dumnezeu