Oscar Schindler sau "Lista lui Schindler"

      Oskar Schindler, nascut pe data de 28 aprilie 1908 in Zwittau (Svitavy), Moravia, Austro-Ungaria, decedat pe data de 9 octombrie 1974 in Hildesheim, Germania, (el fiind inmormantat in Ierusalim) a fost un industrias german, spion și membru al partidului nazist care a salvat de la Holocaust circa 1200 de evrei, angajandu-i in fabricile sale de email si munitii pe teritoriul Poloniei si Cehiei de azi.   
      Initial acesta a fost interesat in obtinerea unui profit cat mai mare, dar de-a lungul razboiului a inceput sa cheltuiasca sume din ce in ce mai mari pentru a-si salva muncitorii de la moarte, risipindu-si astfel intr-un final toata averea adunata. Mai mult, cand nazistii au inceput sa inchida lagarele din est, a reusit sa transfere 1200 din muncitorii evrei spre vest, intr-o fabrica din Sudetenland, scapandu-i astfel de la gazare.
Dupa razboi, a fost ajutat financiar de organizatii evreiesti, apoi chiar de catre "Schindlerjuden" ("evreii lui Schindler" pe care i-a salvat), pana la moartea sa in 1974.
In 1963 a fost distins cu titlul de "Drept intre popoare" de catre Yad Vashem in Israel.
Filmul "Lista lui Schindler" regizat de Steven Spielberg care este bazat pe aceste intamplari, este considerat drept unul din cele mai bune filme facute vreodata si a primit 7 premii Oscar, precum si alte premii.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Recomand și următoarele articole:

CRIZA vs. SARACIE

Fiul pierdut

O ora cu tata

Increde-te in Dumnezeu