Tinerii si Biserica (Interviu cu Mona C.)

Astazi 07 ianuarie 2012,C.Mona a acceptat sa acorde un interviu legat de tinerii din ziua de astazi. Tinand cont de faptul ca si ea se numara printre tinerii acestei generatii, generatia tehnologiilor sofisticate, in care tinerii aleg mai mult distractia si placerile de o clipa ale pacatului. Ea este activa in Biserica prin mai multe slujbe, fie cantatul in grupul de tineri sau solo, fie in orchestra, fie prin slujba de invatator al scolii duminicale, alegand astfel o cale care de multe ori poate e plina de lovituri, poate plina de spini si incercari...insa merge inainte cu gandul la SFARSIT, fiind constienta de faptul ca odata tot ce traieste acum, va fi o marturie.A ales sa acorde acest interviu pt ca si alti tineri sa vada ca nu e mai important pacatul decat fericirea, nu e mai important sa plangi decat sa razi. Citeste acest interviu si gandeste-te la ce vei face, la ce decizii vei lua. Inainte de a citi interviul, vreau sa te rog sa accepti adevarul chiar daca e dureros uneori, si vei spune unele lucruri despre un anumit raspuns sau vre-o intrebare care tie nu iti va placea, dar asta nu inseamna ca nu e adevarat.

*C.M. - Mona C.
*C.F. - Cosmin F.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­________________

C.F. Inainte de a incepe cu intrebarile, as vrea sa iti multumesc ca ai acceptat sa imi acorzi acest interviu, cu siguranta va fi de ajutor pt cei care il vor citi.

C.M. Iar eu ma bucur ca m-ai ales pe mine ca fiind de ajutor pt cei care vor citi acest interviu.

C.F. Pentru ca acest interviu se bazeaza pe tinerii si Biserica din ziua de astazi, as vrea sa te intreb, cum crezi tu ca se intelege tineretul din Biserici cu Biserica, avand in vedere ca acum tot mai multe programe sunt transmise online sau chiar la televiziune?

C.M. Ei bine, daca sunt implicati si ei in programele bisericesti, cred ca poate exista o relatie buna. Tinerii  vor sa fie acceptati si inconjurati cu dragoste iar daca Biserica nu face asta, vor cauta in alta parte.

C.F. Ce intelegi tu prin acea IMPLICAREA IN PROGRAMELE BISERICESTI? Doar sa fie prezenti in Casa de rugaciune, sau sa fie activi si in alte feluri?

C.M. E important sa fie prezenti si fizic, nu doar cu ochii pe monitoare. Vreau sa spun si de ce e important ca tinerii sa participe la programele bisericesti. Acum foarte multe programe sunt, asa cum ai spus si tu, transmise online sau televizate, si sunt destul de bune. Dar e diferit cand stai in Biserica avand partasie cu Domnul si cu fratii, si simti bucurie decat stand in fata unui monitor. Mai mult, fiind in Biserica tinerii pot participa activ, in multe feluri. Nu e important doar sa fie prezenti fizic, ci si sa participe la programe. Dumnezeu a pus in fiecare dintre noi daruri pe care vrea sa le folosim pentru slava LUI, astfel, folosindu-le in Biserica intarim si fratii, prin ceea ce facem noi. Cel mai cunoscut mod de a fii activ in Biserica e prin cantare. Am spus ca Dumnezeu a pus in noi diferite daruri, asta inseamna ca putem fi activi fiecare prin darul primit.  Putem sluji prin rugaciune, cantare, poezie, indemnuri pentru rugaciuni, predici etc.

C.F. Da, e foarte adevarat ca e mult mai important sa fim prezenti cu sufletul si trupul nostru in casa Domnului, dar ce sfat le-ai da celor care aleg sa renunte la prezenta in casa de rugaciune datorita unor frati mai in varsta, sau mai tineri, de care nu le place? Cu siguranta cunoastem fiecare cel putin o astfel de persoana, nu merg la Biserica pt ca nu imi place cum predica fratele X sau cum canta sora Y.

C.M. I-as sfatui sa nu uite porunca Domnului, prin care suntem indemnati sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. Asta inseamna si pe cel varstnic, sau tanar. Iar daca aici nu pot avea partasie cu cei care nu le sunt placuti...cum vor avea in Cer? Cat suntem pe pamant avem slabiciuni, si sa nu uite ca nici ei nu sunt perfecti. Trebuie sa ne ingaduim unii pe altii in dragostea lui Cristos.

C.F. Sa ne ajute Dumnezeu pe fiecare sa acceptam si mustrarile, asa cum spune Biblia, ca noi trebuie sa fim ascultatori de  cei invatati. Mai sunt si cei care mereu vin la adunare, nu lipsesc de la aproape nici un program, dar dupa ce ies afara uita ca sunt COPII AI LUI DUMNEZEU. De ce trebuie sa venim la Biserica si de ce, atunci cand iesim afara, suntem obligati sa aratam dragoste fata de cel in nevoie? Multi tineri isi pun intrebari legate de acest subiect, oare de ce eu trebuie sa ascult de cei batrani, sunt batrani, ei vor sa fim la fel ca si ei, dar a trecut moda lor, e moda veche.

C.M. Venim la Biserica pentru a ne incarca din punct de vedere spiritual, iar atunci cand vine ispita sa o putem birui. Aratand dragoste fata de cel in nevoie il putem castiga pentru Cer. Dumnezeu chiam toti oamenii la mantuire, si o face prin noi...in diferite feluri.

C.F. Acum o intrebare ce noua tinerilor ni se pune des: "De ce vrem sa ii aducem pe toti la BISERICA PENTICSOTALA?" De ce incercam sa ii aducem pe calea pocaintei, crezand ca aceasta este un cult sau o alta religie?

C.M. Noi nu incercam sa ii atragem spre o anumita religie, pentru ca nu asta aduce mantuire, religia nu mantuieste pe om, ci credinta in Isus, si umblarea pe urmele Lui.  Iar daca mergand la o anumita Biserica, sau avand o anumita religie nu-L putem urma in totalitate pe Isus, si nu avem garantia Cerului..inseamna ca trebuie schimbat ceva. Desigur ca si Biserica e importanta, dar cel mai important e sa vrem sa acceptam ca Dumnezeu e acelasi la oricare Biserica, sa nu mai "radem" de alte culte, sa nu injosim pe altii, sa ne uitam fiecare in "curtea" noastra. Pt ca fiecare avem defecte si avem cate ceva de reparat.

C.F.  Multi tineri si nu numai, au anumite "definitii personale" si cred cu totul si cu totul altceva decat ce trebuie. O mica descriere a cuvantului POCAIT, o definitie pe intelesul tuturor, ai putea sa spui?

C.M. Pocait inseamna o persoana care se caieste, sau regreta un pacat facut, si se intoarce de pe calea pacatoasa. Intoarcerea de la lucrul pe care l-ai facut inainte, renuntarea la el.

C.F. Crezi ca aceasta intoarcere se refera la orice pacat? Indiferent ca e minciuna, ca e barfa, ca e furt...?

C.M. Da, indiferent de pacat, orice ai fi facut, daca iti pare rau si iti marturisesti pacatul, renuntand la el, poti sa fii un om nou, o persoana elinberata.  Iar daca am pacatuit fata de o anumita persoana, nu-i deajuns sa marturisim Domnului pacatul respectivi, desigur asta e cel mai important, sa marturisim pacatul Domnului, dar pentru a fi cu adevarat liberi trebuie sa marturisim si persoanei fata de care am gresit.

C.F. Te cunosc de ceva timp si am observat ca tu zambesti indiferent de situatie, daca ar fi sa faci pe cel care citeste sa zambeasca, care ar fi motivul care i l-ai da, ce i-ai spune daca cineva ar vrea sa zambeasca si pe timp de criza, si pe timp de bogatie, si pe timp de ploaie sau furtuna, si pe timp senin?

C.M. Viata e frumosa cand zambesti, indiferend de cum ar fi ea. Zambetul e ca o raza de lumina pe cerul intunecat, cu cat zambesti mai mult cu atat acea lumina se face tot mai mare. Incearca sa-i zambesti unui om trist si vei vedea ca se intampla ceva. Hai sa-ti mai spun ceva...Esti mai frumos cand zambesti.

C.F.  Crezi ca tinerii din ziua de astazi sunt mai departe de Biserica si de Dumnezeu decat cum erau mai demult? Un raspuns sincer ar fi binevenit, cred ca toti vrem sa auzim adevarul in orice situatie, indiferent daca adevarul de multe ori doare. Crezi ca tinerii crestini mai vor sa aiba partasie cu Dumnezeu?

C.M. Nu cred ca trebuie sa vorbim despre cum erau tinerii mai demult sau cum sunt acum, noi traim astazi, nu in trecut. Vreau totusi sa raspund la intrebarea ta. Intotdeauna au fost tineri care au ales altceva decat Biserica si relatia cu Dumnezeu. Dar avand in vedere ca traim in vremea din urma pacatul a ajuns sa fie tot mai mare, si mai tolerat chiar si de cei care se considera spirituali. Astazi exista foarte multe cai prin care tinerii pot fi indepartati de Dumnezeu: tehnologia moderna, anturajele si prieteniile rele pot indeparta atat de usor tinerii de calea buna. Dar Dumnezeu a promis ca niciodata nu vom fi ispititi peste puterile noastre, impreuna cu ispita sau incercarea, a pregatit si mijlocul de a iesi din ea. Cred cu adevarat ca tinerii crestini mai vor sa aiba partasie cu Dumnezeu, chiar si acum cand ni se ofera atat de multe oferte. Si asta pentru ca noi, cei care Il cunoastem sau l-am cunoscut candva pe Dumnezeu intr-un mod personal. Stim ca doar El poate oferi fericire, dragoste adevarata, implinire, acceptare...pentru ca defapt dupa acestea tanjim cu totii.

C.F. Asa e, cu totii ne dorim fericire si tot felul de lucruri din partea lui Dumnezeu, vrem sa placa celor din jurul nostru de noi, vrem sa fim asa cum ne place noua, insa niciodata nu vrem sa acceptam ca Dumnezeu e acela care face ce vrea cu noi, in cazul de fata, NE IUBESTE, daca El si-ar lua mana de peste noi, ar fi vai-si-amar de noi in adevaratul sens al cuvantului. As vrea acum sa te rog sa dai un sfat tinerilor care au ales alte cai, asa cum am spus mai devreme, multi sunt cazuti, multi cred ca e bine ce fac ei, ca e bine sa traiesti fara Dumnezeu, sau...si cu lumea si cu Dumnezeu?

C.M. Vreau sa nu uitam ca intr-o zi vom sta inaintea lui Dumnezeu, si vom da socoteala de tot ceea ce am facut cu viata pe care ne-a dat-o. Dar pana vine acea zi Dumnezeu vrea sa fie calator impreuna cu noi in aceasta viata, ca la sfarsit sa nu regretam felul in care am trait. Doar avandu-l pe El de partea noastra putem sa traim fara regrete, si sa avem o viata asa cum a intentionat-o El. Alaturi de Dumnezeu nu avem nimic de pierdut...

C.F. As vrea inainte de incheiere sa te rog sa spui cateva cuvinte si  inspre zidirea si ridicarea celor descurajati sau fara speranta:

C.M. Pentru ca noi sa avem parte de mantuire, Domnul Isus a ales sa vina in lumea noastra intr-un mod umil....tocmai pentru ca toti oameni sa poata avea acces la El. De la cel mai mic pana la cel mai mare, de la cel sarac pana la cel bogat, de la cel sanatos pana la cel bolnav, si asa mai departe...Dumnezeu e minunat, si isi arata dragostea fata de noi prin asa de multe feluri, noi nici macar nu ne putem inchipui. Niciodata nu ne lasa singuri....problema e la noi pentru ca nu stim sau nu vrem sa ne apropiem mai mult de El. Ne-a lasat o scrisoare de dragoste, Biblia...prin care ne vorbeste in fiecare zi. Putem gasi raspuns la orice intrebare, daca ne incredem pe deplin in El si-n cuvantul Lui. As vrea sa mai las un verset care mie imi place foarte mult si care e o incurajare...
" Pot sa se mute muntii, pot sa se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine, si legamantul Meu de pace nu se va clatina, zice Domnul, care are mila de tine." (Isaia 54:10)

C.F. Iti multumesc pt minutele acordate si pt aceste cuvinte care cu siguranta vor fi de ajutor cuiva. Iti doresc sa ai parte doar de fericire si multe binecuvantari din partea lui Dumnezeu.

C.M.  Si eu iti multumesc pentru sansa de a le putea spune in acest mod.  Domnul sa te binecuvanteze si pe tine, si pe cei care citesc acest interviu.  Si sa nu uitam ca adevarata fericire o gasim doar la El.

C.F. Amin.

Comentarii

  1. si eu vreau sa iti spun ca linkul tau a fost o incurajare pentru mine.Ti-am am lasat aici comentariul pentru ca o cunosc pe moni C si de la ea stiu despre acest blog.Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru toate incurajarile pe care le-am primit prin acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt comentariu...ma bucur ca acest blog a fost o incurajare pt tine. Nu stiu cine esti insa nu e important asta, Dumnezeu sa te binecuvinteze...cat despre Mona C. ce cred eu este ca prin vorbele ei poti fi mai incurajat/a decat prin literele postarilor din acest blog. O zi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Recomand și următoarele articole:

Esti creștin? Ce înseamnă a fi creștin?

Întoarce-te la faptele tale dintâi

12. Izolati in Romania - Catunul Cornetea, judetul Maramures